Açılımı Pearson Test of English Academic (Pearson Akademik İngilizce Testi) anlamına gelen PTE, ilk olarak 2009 yılında İngiltere'de Financial Times'ın ana şirketi olan Pearson Group tarafından başlatıldı. Özetle PTE nedir dersek göçmenler ve yurt dışında okumak isteyenler için bilgisayarlı bir İngilizce sınavıdır diyebiliriz.
Son zamanlarda yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle PTE, kapsamlı bilgisayarlı test yöntemlerini, otomatik puan kontrollerini ve testleri benimsedi. PTE sınavı dünya çapında birçok ülke ve kuruluş tarafından kabul edilmiştir ve bir adayın İngilizce yeteneğinin kanıtı olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda, Birleşik Krallık Vize ve Göçmenlik Servisi - UKVI, PTE test sonuçlarının kabul edildiğini resmi olarak duyurdu.
Sınavın amacına bağlı PTE Academic ve PTE Genel olarak iki farklı PTE testi vardır:
PTE Genel Testi: Bir kişinin iletişim becerilerini ölçmek için kullanılır. Bu sınav Mayıs, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda sadece 3 defa yapılır. Test sonuçları ömür boyu geçerlidir.
PTE Academic: Bir üniversiteye veya eğitim kurumuna kabul edilmek ve İngilizce konuşulan bir ülkede çalışma izni ve vize almak için kullanılır. Sınav takvimi tüm yıl boyunca gerçekleşir, böylece adaylar sınava istedikleri zaman girebilirler. Bu sınavın notları 2 yıl geçerlidir.
PTE Academic, İngiltere, Avustralya, ABD ve Kanada dahil olmak üzere dünya genelinde binlerce üniversitece tanınmaktadır. PTE academic derecelerini kabul edip etmediklerini ve hangi dereceyi almak istediklerini öğrenmek için başvurmayı planladığınız üniversitelerle iletişime geçebilirsiniz. PTE Academic artık Avustralya Hükümeti tarafından vize amacıyla tanınmaktadır.
PTE sınavı, son derece zor ve kafa karıştırıcı sorulardan oluşan YDS sınavına göre daha basit ve kolay bir sınavdır. Söylediklerimiz sadece İngilizce dinleme ve konuşma seviyeniz kötü değilse geçerlidir. Orta düzeyde bir dinleme ve konuşma seviyeniz varsa ve soruya nasıl yaklaşmanız gerektiğini biliyorsanız
PTE, YDS'den daha kolaydır. PTE Academic, özellikle okuma ve yazma açısından TOEFL'a göre daha rahat bir sınavdır.
IELTS ile PTE'yi zorluk açısından karşılaştırırsak ikisi de birbirine göre biraz zor ve kolaydır. Bu iki sınav arasındaki seçim, çoğunlukla öğrencinin bireysel tercihlerine bağlıdır.
PTE sınavına hazırlanmak için en az B1 seviyesine ulaşmalısınız. Zaten sınava girdiyseniz, IELTS’den en az 4.5, YDS veya YÖKDİL’de de 35 almanız, sizi sınava hazırlamak için size seviyeniz hakkında bir ipucu verecektir.
IELTS sınavı gibi, PTE sınavı da toplam dört dil becerisini test eder: dinleme, konuşma, okuma ve yazma.
Ancak, PTE sınav programı IELTS'den farklıdır. PTE Akademic, kendini tanıtma, sözlü ve yazılı anlatım, okuma, duraklama ve dinleme olmak üzere beş bölümden oluşur;
PTE için tam puan 90, akademik test için minimum puan 10 ve maksimum puan 90'dır. IELTS sınavından farklı olarak, PTE bir çapraz puan yöntemi kullanır. IELTS sınavında dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört bölüm birbirinden bağımsız olarak puanlanır ve birbirini etkilemez.
Ancak, PTE testinin her bir maddesi yalnızca bir dil becerisini test etmeyecektir, örneğin, dinleme testi bir konuşma İngilizcesi testini ve konuşma bölümünde bir dinleme testi içerecektir. Tüm PTE'lerdeki her konu aynı anda farklı projeleri etkileyebilir. Nihai PTE puanı, dil bilgisi, akıcılık, telaffuz, heceleme, kelime bilgisi ve yazma dahil olmak üzere testteki dil becerilerinin kullanımından hesaplanır.
Sınav kağıdı; communicative skills (listening, reading, speaking, writing) ve enabling skills (grammar, oral fluency, pronunciation, spelling, vocabulary, written discourse) olarak iki bölüm içerir.
Tüm bölümler ayrı ayrı 10 – 90 puan aralığında değerlendirilir. Genel sınav sonucunuz bunların ortalaması alınarak yine 10 – 90 puan aralığında gelir.
Pearson sınavına kayıt çevrimiçi yapılır veya çevrimiçi kaydolmanıza yardımcı olması için ülkenizdeki bir Pearson temsilcisiyle iletişime geçebilirsiniz. Yurtdışına başvurmak için adınızın nüfus cüzdanınız veya pasaportunuzla eşleşmesini sağlamalısınız. İki isim farklı ise sınava giremezsiniz, geçerli bir pasaportunuzun olması gerekir.
PTE sınavına en uygun hazırlık seviyesi, en az B1 (orta hazırlık) seviyesinin tamamlanmasıdır. Testin her bir bölümüne ayrı ayrı bakmak faydalı olacaktır. Dinleyerek, tekrar okuyarak ve doğru telaffuz kurallarını gözden geçirerek, kelimeleri ve cümleleri doğru konuşma ve heceleme alıştırması yapabilirsiniz.
Sınavın niteliğine göre size en uygun programın gözden geçirilmesini kolaylaştırmak için test defterinden yazma alıştırması yapabilirsiniz. Güne birkaç satır ve farklı konularda başlayabilir, daha sonra kelime dağarcığınız geliştikçe kademeli olarak artırabilirsiniz. En sevdiğiniz pembe dizilerden, kendi şarkılarınızdan sözler toplamaya, dinlemeye ve yazmaya başlayın.
Açıklanır açıklanmaz sınav sonuçlarınız hakkında bir e-posta bildirimi alacaksınız. PTE web sitesindeki hesabınız üzerinden kolayca görüntüleyebilirsiniz. Hızlı İngilizce test sonuçlarına ihtiyacınız varsa, bu hızlı yanıt süresi PTE Academic'in en büyük avantajlarından biridir. Ayrıca PTE testine istediğiniz kadar tekrar girebilirsiniz, ancak bir başkasına kaydolmadan önce bir testten puan alana kadar beklemeniz gerekir.
Siz de kaliteli hizmetimiz ve sunduğumuz ayrıcalıklardan hemen faydalanmak için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!